Samen behaal je resultaat
Samen behaal je resultaat

Enkel- / Voetklachten

Van een verstuikte enkel tot achillespees klachten, bijna iedereen heeft wel eens een klacht aan de enkel of voet. Vanuit onze ervaring hebben wij ons bij Fysio Raadhuys gespecialiseerd in dit soort klachten omdat het een behoorlijke invloed kan hebben op dagelijks gebruik en sport. 

De enkel en voet worden nog wel eens ondergewaardeerd als gewricht. Maar ga eens na, jouw volledige gewicht komt op een relatief klein gewricht, die niet alleen de steun moet dragen maar ook nog goed moet bewegen. 

In je voet moet alles kloppen, wanneer dit niet het geval is liggen klachten al snel op de loer. De klachten aan je voet/enkel kunnen uiteindelijk leiden tot klachten aan je knie, wat weer kan leiden tot klachten aan je heup. Een goede basis is dus essentieel!

De ene klacht is heftiger dan de andere en in sommige gevallen zal een enkel/voet helaas geopereerd moeten worden. Vooral enkelfracturen zijn hier een bekend voorbeeld van. Door de kracht van het zwikken kan het sprongbeen een enorme kracht uitoefenen op het scheenbeen en/of kuitbeen dat één of beiden breekt. In zulke gevallen is operatie vaak onontkoombaar. Belangrijk is dan de adviezen vanuit het ziekenhuis op te volgen en zo snel mogelijk te starten met fysiotherapie. Ook al zit je voet nog in het gips, adviezen en tips zijn in deze fase enorm belangrijk en zijn volledig afhankelijk van jouw specifieke situatie. 

Goede begeleiding en adviezen zijn van essentieel belang bij een adequaat herstel. Daarnaast is het herkennen van verschillende problematieken uiterst belangrijk in het herstel. Soms is het namelijk beter om met rust te herstellen, in andere gevallen is training en belasting het advies. 

Voorkomende voet-/enkelklachten

  • Inversietrauma (verzwikte enkel)
  • Achillespees tendinose (irritatie van achillespees)
  • Hielspoor
  • Os trigonum (accessoir stukje bot tussen sprongbeen en hielbeen)
  • Blokkade middenvoetbeentjes
  • Sinus tarsi syndroom (irritatie van zenuwen in middenvoet)
  • Morton’s neuroom (irritatie van zenuwen in voorvoet)
  • Enkelfractuur (operatief of conservatief)
  • Hallux valgus (operatief)

Afspraak

Heb je klachten en wil je graag hulp bij je herstel? Wacht dan niet en maak een afspraak!

Home
Wie zijn wij
Afspraak
Whatsapp