Samen behaal je resultaat
Samen behaal je resultaat

Kruisband Problematiek

Iedereen kent de beelden wel van de voetballer waarbij de knie het begeeft. De voorste- of achterste kruisband scheurt. Maar in werkelijkheid overkomt het (helaas) niet alleen voetballers. Er zijn talloze manieren hoe een (partieel) ruptuur kan ontstaan in de voorste- of achterste kruisband. Het belangrijkste is, wat nu?

OPERATIE (RECONSTRUCTIE):

Heb je een actieve leefstijl, zwaar beroep of ben je jong, dan zal een orthopedisch chirurg vaak aansturen op een operatie. Hierbij maken ze van de hamstring-/ of kniepees een nieuwe kruisband. Deze zal de stabiliserende functie over nemen van de afgescheurde.

Na de operatie wacht vaak een lange revalidatie. Dit is afhankelijk van het niveau van sport/activiteit maar zal in de regel 9-12 maanden in beslag nemen. Ieder individu heeft een eigen doel. Voor sporters is dit vaak ‘return to play’. Om dat doel te bereiken zal in een gecontroleerde setting bewogen en getraint worden. Uiteindelijk kan iemand, bij goed herstel, zijn normale activiteiten hervatten op het oude niveau. 

Vertrouwen is alles

CONSERVATIEF BELEID:

Bij een conservatief beleid wordt er gekozen voor een behandeling zonder operatie. Hier kan door orthopedisch chirurgen, in overleg met jou als patiënt, voor gekozen worden. Deze keuze wordt vaak gebaseerd op leeftijd, leefstijl en werk. 

Is een conservatief beleid dan slechter dan een operatie? Nee, niet perse. Het ligt uiteraard aan jou en je doelstellingen. Het advies is nog steeds om te gaan revalideren, de knie sterker maken en het vertrouwen te herwinnen. In de regel is het herstel wel korter dan de 9-12 maanden die gemiddeld staan voor de revalidatie na operatie. 

Ieder individu heeft een eigen behandelplan

Afspraak

Heb je klachten en wil je graag hulp bij je herstel? Wacht dan niet en maak een afspraak!

Home
Wie zijn wij
Afspraak
Whatsapp